top of page
1stGymRoboticsTeam
ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ. ΚΑΡΑΦΕΡΗ ΙΩΑΝΝΗ
[ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΟΛΟΥ]
Θα μπορούσαμε να έχουμε έλεγχο της ενέργειας που χάνεται από το σχολείο όπως βρύσες που στάζουν, ηλεκτρικές συσκευές που παραμένουν σε λειτουργία ενώ δεν χρησιμοποιούνται ;
Ναι, για το λόγο αυτό οι βρύσες κάθε μεσημέρι κλειδώνονται και το πρωί τις ανοίγουμε γιατί παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά που είχαν προπονήσεις τις άνοιγαν το απόγευμα. Έχουμε και διπλό φίλτρο για να πίνετε καθαρό νερό.
Επίσης τα καζανάκια, όταν χαλάνε παίρνουμε αμέσως τηλέφωνο και μας το επιδιορθώνουν.
Στην περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου σκεφτήκαμε έναν τρόπο για πότισμα ή ηλεκτρικό ή να ανοίξουμε ποταμάκια. Καταλήξαμε σε αυτόματο πότισμα με αυλάκια που περνάνε μέσα από το χώμα. Φυσικά προσπαθούμε να απενεργοποιούμε όλες τις συσκευές όταν το σχολείο είναι κλειστό.
Ποια άλλα προβλήματα εντοπίζετε στο θέμα της ενέργειας στο σχολείο και τι λύσεις προτείνετε;
Στο θέμα της ενέργειας η λύση θα ήταν φωτοβολταϊκά. Τα φωτοβολταϊκα όμως αφορούν δημόσιο κτήριο και πρέπει να στείλουμε ένα γράμμα στο δήμο. Ο δήμος, τα προγράμματα που παίρνει, δεν είναι δικά του, παίρνει χορηγίες και χρήματα από το κράτος. Πρέπει να γίνουν δράσεις από εσάς ώστε να πείσετε τον δήμο να έχουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα.
Ένα βασικό πρόβλημα είναι η θέρμανση/ψύξη. Προσπαθήσαμε να κάνουμε 10% οικονομία αλλάζοντας τα κλιματιστικά στο γραφείο. Απο τα κλιματιστικά του σχολείου τα μισά πλέον είναι σύγχρονα. Επίσης το ψυκτικό μέσο πρίν λίγο καιρό δεν ήταν όλα οικολογικά και δεν έκαναν εξοικονόμηση ενέργειας όπως τα καινούργια.
Για καλύτερη μόνωση του κτιρίου βάλαμε διπλά τζάμια είναι διπλά και μονωτικό υλικό στη στέγη. Θα ήταν ιδανικό να κάναμε το σχολείο μας ένα «έξυπνο» σχολείο, όπου όλα θα λειτουργούσαν με γνώμονα την εξοικονόμηση ενέργειας.
ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ. ΓΚΙΝΙΔΗ ΙΩΑΝΝΗ
[ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΟΛΟΥ]
Πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την κομποστοποίηση στο σχολείο;
Από πέρυσι με την περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου ξεκινήσαμε τον δικό μας λαχανόκηπο. Σκεφτήκαμε λοιπόν φέτος να χρησιμοποιήσουμε αντί για χημικά λιπάσματα κομπόστ, ώστε να αφήσουμε κι εμείς με τον δικό μας τρόπο το ενεργειακό μας αποτύπωμα.
Πείτε μας λίγα λόγια για την κομποστοποίηση.
Η κομποστοποίηση γίνεται παντού στο έδαφος. Κομποστοποίηση είναι οργανικά υλικά τα οποία δίνουν γόνιμο έδαφος. Σε αυτό βοηθούν οι αποικοδομητές, δηλαδή μικροοργανισμοί όπως ποντίκια, μύκητες, μανιτάρια.
Aναφέρετε 2 σημαντικούς λόγους για τη χρήση του κομπόστ.
Οι ανάγκες των εδαφών είναι τεράστιες από οργανική ουσία και η μεγάλη ανάγκη προστασίας των υδάτων
Πώς γίνεται η κομποστοποίηση;
Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος πρόληψης και ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.
Χρειάζεται σωστό μίγμα υλικών (σε σωστές αναλογίες), σωστός αερισμός,
σωστή υγρασία και σωστό μέγεθος υλικών.
Πως θα εφαρμοστεί η κομποστοποίηση στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου;
Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής και ρομποτικής αλλά και όσοι ακόμη επιθυμούν θα έχουν το δικό τους κουβαδάκι το οποίο θα το γεμίζουν κατάλληλα στο σπίτι τους. Το πρωί πριν μπουν στο μάθημα θα το αδειάζουν στον ειδικό κάδο κομποστοποίησης που θα βρίσκεται στην είσοδο του σχολείου. Αφού το ξεπλύνουν θα το φυλούν στο ντουλαπάκι τους και στο σχόλασμα θα το παίρνουν πάλι σπίτι τους.
bottom of page